Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μια αλλιώτικη μέρα


Έρχεται που λες η Μπουγάτσα εχτές από το γραφείο και με πάει για καφέ στη Γαζία (πολύ ωραίο μέρος, έχω να σε πω). Αφού κάναμε catch up έρχεται ο Φου και μας ενημερώνει ότι εχτές ήταν η παγκόσμια μέρα χωρίς αυτοκίνητο και ότι η parallaxi διοργάνωνε το "Μια αλλιώτικη μέρα".

Συναντιόμαστε μαζί με τους φίλους bookcrossers (πολύ καλά παιδιά), και ξεκινάμε τσάρκες στη πόλη. Σχεδόν όλο το κέντρο είχε πεζοδρομηθεί. Προξένου Κορομηλά, Μητροπόλεως, Αλεξάνδρου Σβώλου, Ερμού και Τσιμισκή. Και παντού συνέβαινε κάτι.

Πρώτα πάμε Αριστοτέλους και επί της Μητροπόλεως είχε μία μπάντα που έπαιζε κάτι εμβατήρια και τα σχετικά. Και λέω ρε συ θα κάνω post... Πιο κάτω ήταν η χαρά του παιδιού. Τραμπολίνα, τοίχο για ορειβασία και κάτι άλλα παιδιά που παίζαν με ποδήλατα και σκειτ.




Μετά πάμε από την Προξένου Κορομηλά και εκεί είχε τα παλιά παιχνίδια (αυτά που πρόλαβα εγώ τουλάχιστον). Θυμήθηκα το τζαμί ρε φίλε...(έτσι το λέγαμε στη γειτονιά μου, 7 πέτρες σε πύργο και όποια ομάδα τα ρίξει με μία μπάλα τρέχει και προσπαθεί να ξαναστήσει τον πύργο χωρίς να τους χτυπήσει η άλλη ομάδα με την μπάλα). Εκεί που λες μου την βάρεσε και έπαιξα σχοινάκι (στις φωτό βέβαια πιο πολύ για ζεμπεκιά το κόβω).


Μετά πήγαμε από Σβώλου και πίσω από την Αγία Σοφία είχε κάποια καλλιτέχνες - γκραφίτια που έδιναν την δική τους άποψη για τις διαβάσεις της πόλης (αυτό ήταν το αγαπημένο μου)



Μετά επιστροφή Αριστοτέλους που είχαν κάτι παιδιά που τραγουδούσαν με δυο κιθάρες, και έπειτα στη Τσιμισκή όπου είχε 4 κοπέλες με τραγούδια τύπου ροζ πάνθηρα και φλαιμιτουδεμουν (xaderfi μου 'λειψες) και από πίσω οι ποδηλάτες να κόβουν βόλτες. Πολύ όμορφα

Μετά στο Καπάνι όπου είδαμε μία προβολή για την Θεσσαλονίκη και τα προβλήματα της (μετρό υποθαλάσσια κτλ) όπου κολλούσε συνέχεια και κάπου στο τέλος το κούρασε λίγο και φύγαμε. Αλλά για σένα φίλη αναγνώστρια τι βρήκα? Ξέρω ξέρω στις εποχές που ζούμε είναι επικίνδυνα. Δεν ξέρεις από που θα σου 'ρθει με τα αφροδίσια. Κουράστηκες από τα εσώρουχα που δεν σου προσφέρουν καμία προστασία. Έλα εδώ...

Αυτή ξέρει!!!

Η μέρα ήταν υπέροχη. Πραγματικά η Θεσσαλονίκη αλλιώς. Και θα μπορούσε να γίνει αν ο Έλληνας ήξερε να αξιοποιήσει αυτά που έχει. Συζητούσαμε με τα παιδιά την ιδέα της μόνιμης πεζοδρόμησης του κέντρου. Δεν είναι καθόλου άσχημη ιδέα. Να κάνουν πάρκινγκ στα όρια του αυτού, και όλο το κέντρο της πόλης να είναι με ποδήλατα και πεζούς. Τι είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το πολύ μισή ώρα περπάτημα (αν πας με π) από τη μία άκρη του στην άλλη. Και γιατί τόσα αυτοκίνητα ρε συ δεν καταλαβαίνω. Στην Θεσσαλονίκη είσαι. Πάς χαλαρά με το λεωφορειάκι σου και σε μισή ώρα είσαι όπου θες από το κέντρο. Στην τελική όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς τις αστικές συγκοινωνίες, εμ μειώνεις την κίνηση, εμ δημιουργείς και την ανάγκη για αναβάθμιση τους.

ΥΓ. Ναι το ξέρω οι φωτογραφίες (εκτός από τις 2 που είμαι εγώ) είναι χάλια, αν δεν σου αρέσουν να μου πάρεις καλύτερο κινητό. μ.

15 σχόλια:

GeminiCious είπε...

Λολ Ημουν και γω εκει...Βασικα μονο στην Αριστοτελους δεν πηγα κατω διοτι νομιζα οτι εχει μονο σκειταδες και βαριομουν. Τα Street theater δεν τα πετυχες? Σε κατι γωνιες στο ξεκαρωτο ξεκινουσαν να παιζουν σκετσακια και μαζευοταν ο κοσμος και τους χαζευε...:Ρ Πολυ γαματα και με εντυπωσιασε το γεγονος που ειχει τοσο πολυ κοσμο και οχι μονο πεζους αλλα περισοτερους ποδηλατες και ισως ηταν η μοναδικη μερα μετα απο 4 μηνες που κατεβηκα κεντρο και δεν πηρα το ποδηλατο μαζι...ο γκαντεμης :Ρ

efou είπε...

χιχι οι φώτος που κάνεις σκοινάκι είναι όλα τα λεφτά! ελπίζω να ξαναγίνει αλλιώς η Θεσσαλονίκη να τη δω κι εγώ...
(ρε συ τι κοκκινούμπα είναι αυτή στο φόντο; προτιμούσα το μπλε-μπλε δεν ήτανε;)

joaki είπε...

χαίρομαι πολά παιδάκια μου που τώρα όσο δεν μπορώ να σας ακολουθήσω δεν είστε και πολύ δραστήριοι και δεν με κάνετε να ζηλέψω καθόλου....αυτό το πράγμα...πως το είπαμε?...η θεσ/νίκη αλλιώς...θα ξαναγίνει..εε μπορούμε να το κανονίσουμε ε?

joaki είπε...

χαίρομαι πολά παιδάκια μου που τώρα όσο δεν μπορώ να σας ακολουθήσω δεν είστε και πολύ δραστήριοι και δεν με κάνετε να ζηλέψω καθόλου....αυτό το πράγμα...πως το είπαμε?...η θεσ/νίκη αλλιώς...θα ξαναγίνει..εε μπορούμε να το κανονίσουμε ε?

αναμνησιολόγιον είπε...

Ωραίες καταστάσεις. Λοιπόν, να ψηφίσεις όποιον δήμαρχο την βλέπει έτσι. Ή όποιος προσεγγίζει αυτό το "έτσι" με πεζοδρόμηση, λιγότερα αυτοκίνητα και περισσότερη ανθρωπιά στην πόλη. (Να το πεις και στους άλλους). Δεν ξέρω όμως αν υπάρχει κανένας. Κι αν δεν υπάρχει, την επόμενη φορά να βάλετε εσείς υποψηφιότητα.

Hfaistiwnas είπε...

Μια χαρά είναι η φωτό βρε!
Ωραία θα είναι να πεζοδρομηθεί το κέντρο κάθε πόλης! Να μπορεί ο κόσμος να γυρίζει!!!
Οι μεγάλες πόλεις σίγουρα πρέπει να το κάνουν στόχο τους!!

ΥΓ. Τζαμί; Μη σου πω και 14,15,16, χρόνια πίσω με πας!!! χαχαχαχαχα!!!! Αγαπημένο μας!!!

sCaTterBraiN είπε...

του έδωσες και κατάλαβε!
;-)
ωραία η 'ανταπόκριση'.

ιμερος είπε...

wraies katastaseis kai kali i antapokrisi !!!!

partaki είπε...

GeminiCious ναι ρε φίλε αυτούς τους ξέχασα. Βασικά είδα μόνο ένα και αυτό προς το τέλος. Καλώς ήρθες

efou στην αρχή μου άρεσε γιατί το συνδίαζα με κεραμίδια. Βέβαια τώρα που το ξαναβλέπω πιο πολύ με φίδι μου κάνει. Θα το αλλάξω.

joaki α βρε χαζό κοίτα να περάσεις κανά μάθημα εσύ. Ναι θα ξαναγίνει

Μανώλη απ'όσο ξέρω δεν υπάρχει κανένας που το υποστηρίζει. Και πίστεψε με δεν με θες για δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Hfaistiwna αυτό το λες για να μην μου πάρεις κινητό ;-P

sCaTterBraiN & ιμερος ναι πλάκα είχε

Hfaistiwnas είπε...

Μα όοοοχι!!! χαχαχαχαχα!
Άμα είναι για ένα κινητό, να στο πάρω!

Unknown είπε...

χαχαχαχα εσύ πηδάς σαν καγκουρό; λολολ

GeminiCious είπε...

Στο τελος?? Χμ χμ χμ...Κοιτα αν ησουν οταν τελειωσε η διαβαση στη Σβωλου με το πιανο, την ιδια ωρα ξεκινησαν 2 τυποι λιγο πιο περα που στον εναν μυρισε χταποδι και θελανε να μπουνε στο συστημα? Νιμιζω αυτους ειδες... Καλα πες μου οτι τα χαζευαμε και μαζι να χαζεψω τελειως ... :Ρ

partaki είπε...

Hfaistiwna έκλεισεεεεεε

bear λολ

GeminiCious όχι ρε συ. Κάποιους στην Αριστοτέλους που λέγαν για την Ελλάδα που δεν τους καλύπτει. Αυτό.

ασωτος γιος είπε...

ωωωω ωραια μερα

xaderfiii είπε...

καταλαβες τωρα τωρα που εφυγα να δω τι αλλο θα γινει ουφ δεν μπορω πια σας μισω!
τωρα σοβαρα η θεσσαλονικη εχει γινει τελεια τα τελευταια χρονια γινονται πολλα πραγματα και αυτο μ αρεσει πολυ
!